Hvorfor begynner folk å røyke

Flott at du har tatt turen innom våre websider, det betyr høyst sannsynlig at du er fysen på røykeslutt. Her skal vi imidlertid ikke ta opp motiverende råd og tips, men et enda mer urovekkende tema, nemlig hvordan folk har blitt lurt til å røyke.

Vi snakker om manipulasjonsteknikker som foreslår positive virkninger ved røyking, og dermed setter ankere i underbevisstheten vår. Disse ankerne forleder oss i sin tur til å ta dårlige beslutninger i øyeblikk hvor vi er sårbare. Ankerne er egentlig assosiasjoner, og nesten alle former for markedsføring bruker assosiasjoner for å påvirke oss.

For å illustrere litt hvordan disse prosessene fungerer, skal vi begynne med noe rimelig elementært. Kanskje også litt kjedelig, men likevel verdt en tanke.

Gruppepress får folk til å røyke

Fra vi er små blir vi lært at vi må konforme, det vil si; tilpasse og endre oss for passe inn i flokken. Denne tanken om at vi ikke må skille oss ut blir såpass indoktrinert at følelsen av å trå utenfor er like uhyggelig som å ha på seg for små sko. Man føler seg som et sosialt avvik, dersom man ikke gjør som de andre. I tillegg har man vaktbikkjene som passer på at folk tilpasser seg. Disse fungerer som gjetere.

Mange unge begynner å røyke pga denne konformiteten. Ofte ved at den mest dominante i vennegjengen får et påfunn om å prøve en røyk, og dermed følger de andre bjellesauene i flokken etter. I denne situasjonen er man ekstremt sårbar, her er man i fare for å ikke passe inn. På tross av at man vet hvor skadelig det er å røyke, tar man likevel den irrasjonelle beslutningen om å prøve, fordi den kortvarige følelsen av å føle seg utenfor er så forferdelig.

Hvordan oppstår ønsket om å røyke

Vi tror at Norge er fritatt for røykereklame, og antirøykekampanjene er nesten altoppslukende.

Problemet med antirøykekampanjene er at de opptrer ovenfra-og-ned. De forsøker å lære deg noe. Du, som er et selvstendig individ og kan ta dine egne beslutninger. Staten opptrer som en forelder, og det sømmer seg dårlig. Vi har allerede foreldre, og uansett hvor mye de terpet på ting, så gjorde vi gale valg fordet. Ironisk nok var det mangel på individualsisme som fikk deg til å begynne i første omgang, men nok om det.

Gjennom filmer og serier, blir vi stadig eksponert for muskuløse machomenn som røyker, eller flotte, feminine og selvstendige kvinner som tar seg en sigarett. Her lages det assosiasjoner mellom macho og røyk for menn, og selvstendig og røyk for kvinner. Videre ser vi ofte at sigaretter blir tatt i stressende situasjoner, eksempelvis før en henrettelse.

Slik fikk de kvinnene til å røyke

Historien du nå skal få høre trekker seg tilbake til kvinnefrigjøringen i USA. Da var tobakksindustrien i trøbbel. Det var nesten bare menn som røyket, og dermed forsvant halve markedsgrunnlaget. Tobakksindustrien ønsket å få kvinnene til å røyke, og dermed ble verdens beste propagandist innkalt; Dr Edward L. Bernays.

Han tok på seg oppdraget, og under en parade for kvinners rettigheter i New York, sørget han for at de fremste kvinnene i paraden røyket. Videre fikk han de store avisene til å ta bilder av de røykende kvinnene og trykke dem med overskriftene "Torches of freedom" - altså en nær link til frihetsgudinnen som frihetssymbol.

Dette gjorde underverker for tobakksindustrien, og kvinnene røyket som aldri før, i den tro at de ble mer selvstendige av det.

Veien videre: Røykeslutt!

Hvis du har sittet og nikket gjenkjennende til noe av dette, så bør du sterkt vurdere røykeslutt. Her ser du hvordan du har blitt indoktrinert med assosiasjoner mellom røyk og noe positivt. Videre har tobakksindustrien brukt sårbarheten din til å få deg hektet. Vil du la dem tjene grovt på at de utnytter deg?

Vær rasjonell, du tåler litt røyksug i et par uker. Belønningen din er langt større enn det du betaler nå. Her kan du bare vinne.