Hvordan slutte å røyke?

Et gjentagende spørsmål blant de fleste som røyker er: Hvordan slutte å røyke? Svaret er rimelig enkelt; ikke tenn en ny sigarett. Dette er en selvfølgelighet, og ikke særlig motiverende for ditt røykeslutt. For å nå og opprettholde avstand fra røyk, finnes det tusen veier, hvilken du tar avhenger av deg og din personlighet.

Før vi snakker litt om slutting, skal det nevnes at mange har lyktes med

Røykepilla Zyban og boken endelig ikke-røyker

Uavhengig av hvilken metode du bruker, er det visse trekk som går igjen. Selve avvenningsprosessen består av tre deler, og de er som følger:

  1. Bygge motivasjon forut for røykeslutt
  2. Stumping av røyken
  3. Permanent avhold fra røyk

Hvordan du tilnærmer deg de tre forskjellige fasene av sluttingen er helt individuelt, og nå skal vi se på noen tips til hver av delene.

Bygge motivasjon forut for røykeslutt

Tenk på hva røyken har kostet deg her i livet. Med kostnad snakker vi ikke bare økonomisk og helsemessig, men også andre kostnader:

Mange har fått gule tenner av å røyke, andre har blitt seende eldre ut og kanskje følt seg utenfor, fordi de har vært i sosiale situasjoner, der man er den eneste som røyker.

Kjenn godt etter når du inhalerer røyk, still deg selv spørsmålene:

  1. Er tobakksrøyken egentlig så god som jeg tror den er?
  2. Hvordan ser jeg ut, her jeg sitter og peser røyk ut og inn av nesebor og trut?
  3. Er kvelningsfølelsen jeg kjenner av røyk verdt prisen jeg betaler for den?

Hvis du kommer frem til at røyk ikke er så godt som du har tenkt tidligere, så er det viktig å prente dette så ofte som mulig, slik at du endrer tankemønster. Lukk gjerne øynene, fokuser på følelsen du har når du inhalerer, og analyser følelsen. Er dette bra for meg? Smaker dette deilig? Hvorfor liker jeg dette?

Videre kan det være lurt å skrive ei liste over positive grunner til at du vil slutte med røyk. Vi mennesker er nemlig mer redd for hva vi kan gå glipp av, enn hva vi kan risikere av skader. Dette er grunnen til at store reklamekampanjer reklamerer med "begrenset antall" og "kun så lenge varelageret rekker".

Stumping av røyken

Brukket røyk

Når du føler deg motivert nok, kan du sette et tidspunkt for når du skal slutte. Røyk så mye du vil før denne tidsfristen, og opphold deg gjerne på et nytt sted, slik at du ikke har assosiasjoner til røyk rundt deg. Det kan også være lurt å unngå sosiale settinger som får deg til å tenke på røyk.

Når, ikke hvis (hehe), du føler røyksuget smyge seg på, bør du tenke på at røyksuget er bra. Det minner deg på at du faktisk har klart å slutte! Jo mer røyksug du kjenner, desto gladere skal du være for at du ikke lenger lar deg kue av tobakksindustrien!

Idet du kjenner et svakt øyeblikk, kan det være lurt å ta opp listen over alle de positive fordelene du nå nyter godt av. Les på listen, og spør deg om du er villig til å miste alle disse fordelene, dersom du begynner å røyke igjen.

Permanent avhold fra røyk

Å slutte er noe du gjør for resten av livet. Du vil til tider føle røyksug og lyst, men da skal du bli glad over at du har sluttet igjen. Husk også at suget etter sigaretter avtar med tiden. Desto lenger tid du klarer deg, desto sjeldnere vil du kjenne suget.

Når du ser andre mennesker røyke, kan du, istedenfor å være misunnelig, synes synd på dem. Stakkars røykere, de aner ikke hvilke fordeler de går glipp av!