5 tips til røykeslutt

Det å slutte er en vanskelig oppgave, men den gode nyheten er at tusenvis av personer bryter med avhengigheten og stumper røyken for godt hver dag. Her er 5 tips som hjelper deg med røykeslutt.

Følger du rådene vil du garantert stå bedre ruster foran din verste fiende, røyksuget og avhengigheten du har levd så lenge med.

Forbred deg før røykeslutt

Du skal kjenne dine venner godt, men fienden bedre, heter det. Du bør vite akkurat hva du begir deg ut på. Dine sjanser for suksess vil bli langt bedre om du følger dette rådet.

Om du skulle lede en armé i krig, hvilke sjanser ville du hatt om du visste alle trekkene til motstanderen på forhånd?

Hvilke kjemiske prosesser vil skje når du slutter å røyke? Hvordan vil suget føles? Hvorfor? Hvor lenge vil suget vare? Ved å tenke gjennom disse tingene på forhånd gir du deg selv en stor fordel i kampen mot røyken.

Fortell folk at du slutter

Fortell folk at du skal slutte å røyke, eller rettere sagt; få støtte.

Støtten du får er viktig av flere grunner. Blant annet vil folk rundt deg tilgodese at du kan oppfattes som grinete og lite moro å være rundt i en periode.

I tillegg kan det å fortelle andre at man slutter gi en følelse av ansvar. Man ønsker ikke å tape ansikt, og derfor bruker man stoltheten som våpen mot avhengigheten.

Hvis de rundt deg røyker, kanskje de også viser deg respekt nok til ikke å røyke foran deg? Men du bør ikke bli skuffet om de fortsetter å røyke foran deg. De kan jo ikke legge opp livene sine helt etter dine mål heller.

Tren!

Trening er ekstremt viktig under røykeslutt. Som røyker er du vant til å fore hjernen med nikotin. Nikotin får hjernen til å produsere et gladhormon som heter Dopamin.

Når du slutter vil kroppen din lengte etter dette hormonet, og trening vil fremkalle det. Som en sidenote er det også verdt å nevne at en hyrdestund med partner gjør samme nytte :)

Mange unnlater å følge dette punktet, og det kan koste suksessen. Følg rådet, og du øker din sjanse for å slutte!

Drikk masse vann

Nikotin er en sterk gift. Etter årevis med røyking og damping er kroppen din full av ekle kjemikalier som påvirker huden din, organers funksjonalitet og en rekke andre ting.

Ved å drikke rikelig med vann gir du kroppen din kjempehjelp med å flushe ut og kvitte seg med alle avfallsstoffene den går og holder på.

Unngå vektøkning, del opp måltidene

Det er en kjennsgjerning at mange som slutter å røyke gjerne legger på seg litt. Ofte også mer enn litt, mange blir faktisk overvektige av å slutte.

Mange bruker dessverre faren for vektøkning som en unnskyldning for ikke å slutte.

Grunnen til at røykeslutt kan gi vektøkning er at metabolismen hos de som slutter dabber av. Nikotin har fungert som en slags booster for metabolismen.

For å forbrede deg på dette, spis rundt 5 små, men sunne måltider om dagen. Måltidene inntas gjerne med 2-3 timers mellomrom for å holde igang forbrenning og unngå vektøkning.

Klar for røykeslutt

De 5 tipsene til røykeslutt ovenfor har nok fått deg til å tenke på noe. Følger du dem, vil du garantert øke sjansene dine for å klare å slutte denne gangen. Lykke til!